МЕНИ

Мултимедија

Прашалник

Анкета за квалитет на услугите

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес2168
mod_vvisit_counterВчера2325
mod_vvisit_counterОвој месец41525
mod_vvisit_counterВкупно6963290

Денеска е: Сеп 16, 2019
Евиденцијата е започната на 01.01.2011

СООПШТЕНИЕ

Согласно Член 16, став 2 од Правилникот за обновливи извори на енергија (Службен весник на Р.С.М бр,112/19), ги информираме субјектите :

- повластени производители коишто користат повластени тарифи,

- производители на електрична енергија од обновливи извори коишто не користат мерка на поддршка, а се приклучени на соодветен енергетски систем,

- потрошувачи-производители со инсталирана моќност на електроцентралата поголема од 1kW, и

- потрошувачи кои произведуваат електрична енергија од обновливи извори наменета за сопствена потрошувачка со инсталирана моќност на електроцентралата поголема од 1kW,

кои не се запишани во Регистарот на електроцентрали, во рок од 90 дена од денот на влегување во сила на правилникот до Агенцијата за енергетика да поднесат барање за упис во Регистарот на електроцентрали од обновливи извори согласно Член 19 од истиот правилник.

ДОДЕЛЕНА ПЛАКЕТА НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ЕНЕРГЕТИКА ОД СТРАНА НА ФЕИТ

IMG_20190620_105151

     

Факултетот за електротехника и информациски текнологии при Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" - Скопје, на 20.06.2019 г. одржа Наставно - научен совет по повод 60 годишниот јубилеј на факултетот, на кој додели плакети на институции, компании, професионални и студентски организации за досегашната успешна меѓусебна соработка и придонес во развојот на електротехниката и информациските технологии, меѓу кои и на Агенцијата за енергетика на Република Северна Македонија.

https://mk.rec.org/news-item.php?id=2526

Продолжен договорот за соработка со УНИДО

AERM-REC2019-1

Потпишан анекс договор  за продолжување на сорaботка со  УНИДО  во проектот за 

Платформа за дисеминација на најдобри пракси од енергетска ефикасност во индустријата.

AE-FEIT

Ќе се продоложи со трета мерна кампања за мерење на потенцијалот на ветер на две нови мерни локации. Помеѓу другото ќе се соработува и во проекти за енергетска ефикасност во индустријата, како и во областа на ИТ технологиите.

memorandum_vlada_usaid_15102018

Денес, во Свечената сала на Владата, беа потпишани меморандуми за соработка помеѓу Владата на Република Македонија, Министерството за економија и УСАИД, како и помеѓу Регулаторната комисија за енергетика и УСАИД, за „Проектот за развој на регионални енергетски пазари - поддршка на реформите во секторот енергетика“.

Nehri_Emrula

На 81-та седница оддржана на 17.07.2018 година, Управниот Одбор на Агенцијата за енергетика донесе Одлука за именување на г-дин Нехри Емрула за Директор на Агенцијата за енергетика на Република Македонија.

Втора мегународна конференција за енергетика на Технички консалтинг Скопје

Sarac-megun-konf-energSkopje20171129_11

На 29.11.2017 се оддржа втората Меѓународна конференција за енергетика организирана од страна на Технички консалтинг со присуство на повеќе странски компании од областа на енергетиката, на која што свое прдавање имаше и в.Д. Директорот на Агенцијата за енергетика Владимир Сарач.
   

Промена на Директор на Агенција за енергетика

На  76-та седница одржана на 17.11.2017 година, Управниот Одбор на Агенцијата за енергетика донесе  Одлука за именување на г-дин  Владимир Сарач за В.Д. Директор на Агенцијата за енергетика.

   

Кисела Вода, Кавадарци, Гевгелија, Лозово, Росоман, Брвеница, Пехчево и Новаци се избраните општини од Компонента Б од проектот “Македонија – Промовирање на енергетска ефикасност во општините“

IMG_8683IMG_8685На ден 12.06.2015 година, во просториите на Агенција за енергетика на Република Македонија се одржа состанок на кој присуствуваа градоначалниците на општините Кисела Вода, Брвеница и Пехчево, претставници од општините Лозово и Росоман , директорот на Агенцијата за енергетика, г-динот Александар Дуковски, како и претставници од Агенцијата за енергетика и Консалтинг компанијата Econoler.  Главен акцент на состанокот беше ставен на идните актовности и задачи  поврзани со компонентата Б од Проектот.

   

Старо Нагоричане и Радовиш се општините од Компонента А кои аплицираа за Поддршка во Развојот на Програма за Енергетска Ефикасност и Акциски План

staro_nagoricaneradovisНа ден 07.05.2015 година, во просториите на Агенција за енергетика на Република Македонија се одржа состанок на кој присуствуваа градоначалникот на општина Старо Нагоричане, г-динот Милован Стојковски,  градоначаникот на општина Радовиш, г-динот Сашко Николов, директорот на Агенција за енергетика, г-динот Александар Дуковски, како и претствници од Агенција за енергетика и Консалтинг компанијата Econoler.  

Во согласност со Повикот за проектни апликации наменет за општините на Република Македонија за аплицирање за поддршка во развојот на Програма за енергетска ефикаснот и Акционен план, како дел од проектот “Македонија – Промовирање на енергетска ефикасност во општините, консултантски услуги за техничка поддршка за планирање на енергетска ефикасност и пилот проекти” спонзориран од Светска Банка и нејзината Програма за Помош на Управување во Енергетскиот Сектор (ESMAP) за Компопнента А интерес за учество изразија вкупно 27 општини. Врз основа на критериумот 2 од  Повикот за проектни апликации наменет за општините на Република Македонија за аплицирање за поддршка во развојот на Програма за енергетска ефикаснот и Акционен план, во Компонента А беа општините кои сеуште немаат доставено Програма за енергетска ефикасност и/или Акциски План за 2012-2015 до Агенцијата за енергетика, или нема добиено позитивно мислење од Агенцијата за енергетика.

   

Страница 1 од 49

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)