МЕНИ

Мултимедија

Прашалник

Анкета за квалитет на услугите

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес463
mod_vvisit_counterВчера2724
mod_vvisit_counterОвој месец54646
mod_vvisit_counterВкупно6209638

Денеска е: Јан 18, 2019
Евиденцијата е започната на 01.01.2011

ЕУ ќе го финансира развојот на обновлива енергија во земјите во развој

finansira_oieЕвропската унија во следните седум години ќе обезбеди три милијарди евра за земјите во развој. Парите ќе бидат наменети за разој на обновлива енергија.

   

Во Македонија домаќинствата не можат да продаваат електрична енергија

mk_fizicki_liaИако имаме 280 сончеви денови во годината, и Македонија спаѓа во земјите со најголемо сончево зрачење во Европа и светот, сепак искористеноста на соларната енергија и понатаму е на ниско ниво.

   

Колку е шведски да немаш депонија

strujaПокрај целиот отпад што е логично и човечки да се создаде, само 1% од ѓубрето на Швеѓаните завршува на депонии.

Ваквиот просек делумно е заради 32-те фабрики за преработка на ѓубре во енергија (waste-to-energy), кои годишно обработуваат над 2 милиона тона ѓубре (околу 50% од ѓубрето произведено во земјата). За да биде сè по шведски, во овие фабрики стига отпадот што претходно Швеѓаните по ниту една основа не успеале да го рециклираат.

Со енергијата што ја произведуваат овие фабрики (ѓубрето се гори во огромни печки, и создава пареа која ги придвижува турбините на генераторите) се обезбедува греење на речиси еден милион домови, и струја за околу 250.000 домаќинства.

"Добра бројка за паметење е дека 3 тони отпад содржи исто енергија како и еден тон гориво... значи има многу енергија во ѓубрето," објаснува портпаролот на една од водечките енергетски компании во земјата, Оресундкрафт, Јоран Скоглунд.

По овие бројки 2-та милиона тони ѓубре што секоја година се горат, произведуваат енергија која би се добила од околу 670.000 тони гориво. Затоа што не можат производството да го покријат со сопственото ѓубре, Швеѓаните исто така ги расчистуваат и депониите од околните држави.

Паралелно со оптимизирање на енергијата што ја вадат од ѓубрето, тие го оптимизираат и процесот филтрирање и намалување на штетноста на штетните гасови кои произлегуваат како нуспроизвод од целата постапка.

Извор:  http://off.net.mk/

 

 

 

   

Македонија сака да стане дел од проектот „Трансјадрански гасовод“

Transajdranski_Gasovod„Македонија би сакала да земе учество и да стане дел од ’Трансјадранскиот проект’ за енергетско поврзување преку јужниот гасен коридор и ние ќе поднесеме таков предлог, откако официјално ќе биде потпишан договорот“.

   

Страница 9 од 323

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)